Topmenu

Bakmixen biscuitmix taartmix basismix biscuit

Bakmixen

Wat gebruik je als taartbodem?

Voor de meeste taarten wordt biscuit oftewel kapsel gebruikt. Dit is een zachte en luchtige basis met een fijne smaak en structuur. Er zit geen vet in het biscuit / kapsel verwerkt. De smaak geef je dan ook voornamelijk aan de taart door de vulling en de bekleding van de taart. Je kunt ook cake gebruiken, maar dan wordt de taart wel machtig. Voor een 3D taart kan cake beter zijn, omdat dit een stevigere basis is; biscuit / kapsel kan te weinig ondersteuning bieden.

De volgende dingen worden vaak genoemd om te gebruiken als beginner:

  • taartzaag om je taart mooi door te snijden
  • tafelzeiltje om op uit te rollen
  • smoother om de marsepein of rolfondant glad op de taart te krijgen

Hoe wordt het beslag lekker luchtig?

De eieren mogen niet te koud zijn, dus leg deze een nachtje uit de koelkast. Verder dien je de mixtijden die op de verpakking staan goed aan te houden. Mix daarnaast niet te kort en zorg ervoor dat het beslag bijna wit is, zodat je er ook pieken in kunt maken.

Hoe rijst de taart goed en wordt deze goed hoog?

Het beslag moet goed worden gemixt. Voel aan de bovenkant van de taart of hij veerkracht heeft. Voel je nog lucht of blijft de taart ingedeukt; laat de taart dan nog een paar minuten langer bakken en controleer steeds weer net zolang tot hij wel gaar is. Controleer pas na driekwart van de baktijd voor het eerst; als je dit eerder doet kan de taart inzakken. Door een satéprikker in het biscuit / kapsel te prikken kun je ook de gaarheid meten. Als de prikker droog uit de taart komt, is de taart gaar.

Hoe weet je of de taart gaar is?

Voel aan de bovenkant van de taart of hij veerkracht heeft. Voel je nog lucht of blijft de taart ingedeukt; laat de taart dan nog een paar minuten langer bakken en controleer steeds weer net zolang tot hij wel gaar is. Controleer pas na driekwart van de baktijd voor het eerst; als je dit eerder doet kan de taart inzakken. Door een satéprikker in het biscuit / kapsel te prikken kun je ook de gaarheid meten. Als de prikker droog uit de taart komt, is de taart gaar.

Hoe gaat de taart heel uit de vorm?

Voor een mooie taart moet deze netjes uit de vorm komen. Om ervoor te zorgen dat je kapsel heel uit de vorm komt, moet je de vorm invetten of bekleden met bakpapier. Je kunt voor het invetten  speciale sprays kopen, maar ook met een klontje boter of margarine (of vloeibare boter) gaat dat prima. Eventueel de boter / margarine met bloem bestrooien.
Voor het bekleden met bakpapier is het handig om ook de vorm eerst in te vetten, dan blijft het bakpapier goed zitten. De taart kort laten afkoelen in de vorm, om breken te voorkomen. Als de bovenkant van het biscuit / kapsel een beetje bol staat, leg je deze ondersteboven op een rooster om af te koelen. Je zult zien dat de onderzijde dan wat platter wordt. De bodem van het biscuit / kapsel is uiteindelijk de bovenkant van je taart. Als deze goed uit de vorm is gekomen is die netjes en strak.

Welke vorm is er voor een Barbietaart?

Voor een Barbietaart zijn verschillende vormen te koop. Daarnaast kun je een mengkom of een andere vorm te gebruiken. Met botercrème wordt het gerede biscuit / kapsel of cake in de vorm gedaan, dus je hoeft in de vorm zelf niet te bakken.

Kan je een biscuit invriezen?

Dit kan prima. Een biscuit wordt zelfs vaak lekkerder als deze eenmaal ingevroren is geweest. Je pakt een (kale) biscuit / kapsel na afkoelen in huishoudfolie en dan kan deze zo in de vriezer. Altijd ook handig voor een onverwacht feestje! 

Hoe lang kun je een taart of biscuit invriezen?

Dit hangt mede af van de kwaliteit van je vriezer: hoe snel vriest deze in, hoe diep vriest deze en ook: hoe vaak gaat de deur open en dicht. Een taart die te lang ingevroren is geweest, kan droog zijn na het ontdooien. Afhankelijk van de vriezer is maximaal 2 maanden aan te raden. Raadpleeg hiervoor ook de gebruiksaanwijzing van je vriezer. 

Kun je ook een gevulde en gedecoreerde taart invriezen?

Dit kan bijna altijd, hangt wel een beetje af van de vulling maar de meeste standaard vullingen kunnen prima ingevroren worden. Plaats de taart in een taartdoos of in een plastic zak in de vriezer.

Hoe laat je een gedecoreerde taart ontdooien?

Haal de taart 24 uur van te voren uit de vriezer en plaats deze in de koelkast, in de verpakking zoals hij in de vriezer stond. De laatste paar uur voor consumptie laat je de taart buiten de koelkast opdrogen. De marsepein of rolfondant worden namelijk wat nat door condens. Als je hier niet aankomt en de taart gewoon met rust laat die 24 uur, is er meestal niets aan de hand en droogt de taart gewoon op.

Welke soorten vulling gebruik je?

Een biscuit- / kapseltaart wordt meestal gevuld met twee lagen. Als de taart laag is, kan worden volstaan met één laag. Je kunt zelf bepalen wat de vulling van de taart wordt, maar botercrème en jam zijn veel gebruikte vullingen. Omdat twee lagen botercrème nogal machtig is, kan worden gekozen voor één laag botercrème en één laag jam. Naar gelang je smaak kun je ook bavaroise, banketbakkersroom, slagroom, chocopasta of kwark, clotted cream, chipolata (kan ook kant & klaar), monchou. Je kunt eigenlijk naar eigen smaak de vulling toepassen. Let er alleen op dat de vulling niet te nat is. Bij nattere vullingen, zoals jam dien je niet helemaal tot aan de rand te vullen; als de marsepein of rolfondant hier tegenaan komt kan deze door het vocht zacht worden en dat zie je aan de buitenkant.

Hoeveel vulling is er nodig?

Dit hangt af van je smaak en de grootte van de taart. Let wel op; een te dikke laag jam of andere vochtige vulling kan zorgen voor een slap biscuit / kapsel. Bij nattere vullingen, zoals jam dien je niet helemaal tot aan de rand te vullen; als de marsepein of rolfondant hier tegenaan komt kan deze door het vocht zacht worden en dat zie je aan de buitenkant.

Hoe snijd je een kapsel goed door?

Dit kan met een groot mes, maar ook met een draad of een taartzaag.
Om ervoor te zorgen dat je recht snijdt, kun je eerst rondom inkepingen maken op de gewenste hoogte en dan kun je rondom steeds verder snijden. Gebruik je een draad, dan leg je die rond je kapsel in de inkepingen en trek je de draad erdoor. Een taartzaag is een soort figuurzaag, die je als het ware door je taart heen trekt. Van te voren stel je de gewenste snijhoogte in. Let hierbij wel op dat de pootjes van de taartzaag op de ondergrond blijven. Met een beetje druk en een zagende beweging snij je de taart met een taartzaag gemakkelijk door.

Hoe vul je een taart?

Bij nattere vullingen, zoals jam dien je niet helemaal tot aan de rand te vullen; als de marsepein of rolfondant hier tegenaan komt kan deze door het vocht zacht worden en dat zie je aan de buitenkant.
Je kunt ook eerst een rand botercrème aanbrengen en de rest dan met een andere vulling besmeren. Het beste kan de vulling met een mes of spatel op het biscuit / kapsel worden gesmeerd.

Welke spuitzak kun je gebruiken?

Er zijn handige wegwerp spuitzakken kopen om de vulling op het biscuit / kapsel aan te brengen, maar ook om mooie toeven op cupcakes of versieringen op taarten aan te brengen.

Mocht je deze onverhoopt een keer niet in de buurt hebben, kan je een spuitzak vouwen van bakpapier. De speciaal hiervoor bedoelde spuitzakken echter geven het beste resultaat.

Hoe krijg je de lagen weer goed op elkaar?

Probeer de lagen precies zo terug te leggen als je ze gesneden hebt. Zo blijft de taart het beste in vorm. Smeer voor je het kapsel gaat snijden, een beetje botercrème op de rand. Als je de lagen van vulling hebt voorzien kun je ze weer precies op elkaar leggen waar de botercrème zit. Wanneer je geen botercrème gebruikt kun je ook een rijtje cocktailprikkers in het kapsel / biscuit prikken (in elke laag die je wilt maken een prikker en de prikkers boven elkaar op dezelfde plaats prikken). Na het snijden van het biscuit / kapsel (tussen de prikkers door), zorg je dat de prikker of het rietje weer in dezelfde lijn boven elkaar worden geplaatst.

Waarmee bekleed je een taart?

Meestal wordt er gebruik gemaakt van rolfondant, marsepein, marsefond (een combinatie van rolfondant en marsepein) of marshmallowfondant (mmf). Rolfondant is een soort suikerpasta, marsepein wordt gemaakt van gemalen amandelen met poedersuiker. Marsepein, rolfondant, mmf en marsefond worden uitgerold en dan over de taart gelegd.

Je kunt ook Royal Icing of botercrème gebruiken.

Hoe moet ik mijn taart voorbereiden voor het bekleden?

Om ervoor te zorgen dat je taart mooi strak wordt, moet je kapsel al zo glad mogelijk zijn. Dit doe je door een dun laagje botercrème op je kapsel te smeren en alle oneffenheden weg te werken met botercrème. De botercrème zorgt er ook voor dat je bekleding netjes blijft zitten.

Wil je geen botercrème gebruiken kun je ook jam, chocopasta,  ganache of royal icing gebruiken om de bekleding op zijn plaats te houden. Als je jam gebruikt is abrikozenjam het meest geschikt in verband met de lichte kleur. Verwarm de jam en zeef het daarna. Indien je Royal icing gebruikt, wat uithardt, doe er dan een theelepeltje glycerine doorheen.

Slagroom en banketbakkersroom zijn niet geschikt, daar zit te veel vocht in waardoor je fondant of marsepein gaat smelten.

Hoe krijg je cupcakes met een platte bovenzijde?

De cupcakes komen meestal met een kleine bolling uit de oven. Leg kort een zware plaat (bakplaat, snijplank oid) op de cupcakes als ze uit de oven komen. Laat de cupcakes in het bakblik zitten, zodat ze niet teveel inzakken. Laat de plaat niet te lang liggen, zodat ze niet aan de zware plaat plakken. Je kunt uiteraard ook altijd de bovenzijde van de cupcake eraf snijden.

Hoe krijg ik de botercrème mooi glad op de taart?

Zorg dat de botercrème smeuïg is wanneer je gaat beginnen. Smeer een laagje over de hele taart en zet hem dan een half uurtje in de koelkast. Daarna met een warm mes (even onder de kraan houden en dan afdrogen) mooi glad maken.

Website verzorgd door D2P web