Topmenu

Marsepein en rolfondant

Verschil tussen marsepein, rolfondant en marsefond?

Marsepein wit

Marsepein rood

Het gebruik is voornamelijk afhankelijk van smaak. In marsepein zitten amandelen en niet iedereen houdt daarvan. Marsepein is van nature lichtgeel door de kleur van de amandelen. Hierdoor is marsepein minder fel van kleur te maken. Daarom wordt regelmatig gebruik gemaakt van rolfondant als alternatief.

Marsepein

Marsepein bestaat grotendeels uit amandelen en suiker. Op de etiketten staat de verhouding marsepein en suiker aangegeven. 1:3 wil zeggen, 1 deel amandelen en 3 delen suiker (dus 25% amandelen).Voorbeeld is onze Zeelandia maro marsepein. De 1:4 wordt het meeste gebruikt en hierin zit dus 20% amandelen. Deze kan je in onze shop vinden .

Rolfondant Rood

Rolfondant Zwart

Rolfondant

Rolfondant bestaat grotendeels uit suiker. Er bestaat witte marsepein, maar als je echt een witte taart of decoratie wilt is rolfondant aan te raden. Wel plakt het soms wat meer dan marsepein tijdens de verwerking. Rolfondant heeft de neiging uit te drogen als deze in contact komt met lucht; dek de rolfondant telkens af of verpak deze in een plastic zakje. Rolfondant is fijner van structuur, waardoor de taart egaler is te bekleden.

Marsefond

Een combinatie van rolfondant en marsepein. Dit kan zelf worden gemaakt door een deel marsepein en een deel rolfondant door elkaar heen te kneden. Omdat amandel een duur ingrediënt is, is marsepein duurder.

rolstok 50 cm

rolstok 50 cm

Hoe rol je marsepein of fondant uit?

Om goed te kunnen rollen, zonder dat de marsepein of rolfondant aan de ondergrond plakt, strooi je poedersuiker op het werkvlak. Gebruik hiervoor geen bloem. Zorg dat de ondergrond vlak en glad is.
Het beste kun je gebruik maken van een plastic roller, aangezien die het beste glad rolt en niet of nauwelijks plakt. Rol steeds een stukje uit en draai dan de plak een kwartslag. Wanneer de plak dreigt te plakken aan de ondergrond, strooi dan weer wat poedersuiker op je werkvlak. De plak moet dusdanig groot zijn dat deze zowel de bovenzijde als de zijkanten van de taart kan bedekken. Dit kun je meten met een touwtje of met de roller. Plaats de roller of het touwtje tegen de zijkant van de taart. Houdt het touwtje of de roller vast bij de bovenzijde van de taart. Vanaf dat punt leg je het touwtje of de roller tegen de bovenzijde van de taart. Houdt de roller of het touwtje weer vast bij de andere rand van de taart. Meet dan nog eens de zijkant op en voeg die afstand toe aan de zojuist gemeten zijkant plus bovenkant. De plak moet zo groot zijn als de bovenzijde en twee keer de zijkanten bij elkaar.
De lap dient circa 2 mm dik te zijn. Voor de plastieken roller kun je hiervoor ook bandjes kopen die je aan beide zijden van de roller doet. Zodra deze je werkvlak raken is de plak op de juiste dikte.
Een grote plak kun je het beste optillen door deze over je roller of je onderarm te draperen.

Mijn rolfondant is te plakkerig, hoe kan dat?

Rolfondant is extreem flexibel, soepel en makkelijk in gebruik door een fijne structuur en kneedbaarheid. Ook blijft het vrij lang zacht, zodat het tijdens bewerking niet opdroogt, uiteindelijk krijgt het een hardere toplaag door uitharding aan de lucht. Kleur is standaard hagelwit. Voor een ronde taart 24/26 cm. doorsnede, heb je ca. 500 gram nodig om de taart in zijn geheel te kunnen bekleden. Te koop in verschillende kleurschakeringen zonder smaak.
Wanneer fondant plakkerig wordt leg je het even weg in de koelkast, goed verpakt in huishoudfolie, en laat het rusten. Het is waarschijnlijk te warm geworden door bijvoorbeeld te lang doorkneden of een te warme kamertemperatuur. Je kan ook een heel klein beetje poedersuiker aan je handen doen.

Hoeveel fondant of marsepein heb ik nodig om te bekleden?

Dit hangt af van de grootte van je biscuit / kapsel. Zie hiervoor het kopje “Hoeveel beslag heb ik nodig”. Deze hoeveelheden gelden voor zowel marsepein als rolfondant.In principe heb je voor het maken van een standaard taart (25cm) circa 500g nodig.

Hoe bekleed je een taart?

Smoother

Botercreme

Door botercrème op de bovenzijde en de zijkanten van je taart te smeren, kun je alle oneffenheden wegwerken. Hierdoor kun je het kapsel glad bekleden en blijft de rolfondant of marsepein tegen de taart aan plakken.
Als je geen botercrème wilt gebruiken is een gelei, chocoladepasta, curd of icing ook een geschikt middel om de bekleding te laten kleven. Pas op met te vochtige producten, aangezien daardoor je marsepein of rolfondant gaat smelten.
Drapeer de plak marsepein of rolfondant over de taart heen. Begin altijd met het plaatsen van de plak tegen een zijkant en plaats de plak dan over de rest van de taart. Eventuele luchtbellen kun je er nu nog goed uitstrijken. Door stukje voor stukje de lap op te tillen en netjes tegen de zijkant te drukken kun je de lap vouwloos om de taart plakken. Als er nog een vouw zichtbaar is, gewoon weer een stukje optillen en terug plakken. Zo krijg je uiteindelijk een strakke taart. Hierna kun je met een smoother of met een deegschraper de rolfondant of marsepein glad strijken. Druk de onderzijde van de rand goed aan.
Snijd met een pizzasnijder of met een mesje langs de onderrand om de teveel aanwezige marsepein en rolfondant weg te snijden. Deze marsepein of rolfondant is gewoon weer te gebruiken. Let wel op dat er geen botercrème of andere producten op zit; dit zijn kort houdbare producten, waardoor ook de marsepein of rolfondant nog maar kort houdbaar blijft.

Kan ik een geopend pakje marsepein of rolfondant bewaren?

Dat kan, zorg echter wel dat het in een luchtdicht zakje (zoals een ziplock wordt bewaard), kneed de marsepein of rolfondant altijd even goed door voor gebruik.

Kleurstof fel Rood

Kleurstof zwart

Marsepein of rolfondant kleuren?

Er zijn gekleurde stukken marsepein en rolfondant te koop, maar je kunt ook zelf kleuren. Zwart en rood zijn lastige kleuren, maar het kan wel.
Er zijn diverse kleurstoffen verkrijgbaar, maar de flesje Tasty Me kleurstoffen worden het meest gebruikt. Door klein beetje uit het flesje te halen en de in de marsepein of rolfondant te stoppen, breng je de kleurstof op / in het product aan. Vouw de rolfondant of marsepein steeds om de kleurstof heen, waardoor er geen kleurstof aan de buitenzijde van de rolfondant marsepein komt. Kneed steeds weer de kleur naar binnen. Als de kleur in de marsepein of rolfondant zit kun je verder gaan met gewoon kneden. Kneed net zo lang totdat de kleur helemaal door het product heen zit. Teveel kleurstof kun je er niet meer uithalen; start daarom altijd eerst met een kleine hoeveelheid kleurstof. Na verloop van tijd wordt de kleur ook nog iets intenser, waardoor het handig kan zijn de kleuring een dag van te voren al te doen.
Het kneden kan gewoon zonder handschoenen. Wanneer je de kleurstof telkens in het product kneed, komt deze niet op de handen. Mocht dat toch zijn gebeurd is dit afwasbaar onder een lauwwarme kraan. Met koud water sluiten de poriën en wordt de kleurstof in de huid opgenomen.

Hoe maak je rood en zwart?

Rood en zwart zijn moeilijke kleuren, veel mensen gebruiken hier kant en klaar gekleurde marsepein of rolfondant voor. Je kunt hiervoor kleurstoffen gebruiken. Maak de rolfondant of marsepein dan een dag van te voren. De kleuren worden na verloop van tijd nog wat intensiever, waardoor je na een dag goed kunt zien of de kleuring bij deze intense kleuren is gelukt.

Kleurstof wit

Kun je marsepein wit kleuren?

Het is mogelijk om marsepein wit te kleuren, hiervoor gebruik je bijvoorbeeld de Tasty Me White Color.
Je hebt vergeleken met andere kleuren veel kleurstof nodig om marsepein wit te krijgen. Hierdoor kan de marsepein wat plakkerig worden. Eventueel kun je poedersuiker toevoegen om de marsepein weer wat te verstevigen. Er is ook voorgekleurde witte marsepein verkrijgbaar.

 

Sweetliner

Hoe maak je letters of cijfers?

Dat kan op verschillende manieren. Het gemakkelijkst is het gebruiken van letter- of cijferuitstekers . Deze kunnen met Sweetliner spuitzak worden gespoten hier in royal icing of uitgesneden. Ook kan je letters en cijfers vormen met rolletjes marsepein of fondant, of met eetbare stift op de taart schrijven. Wanneer je een letter of cijfer rechtop wilt plaatsen, kun je het beste marsepein of rolfondant met tylose mengen. Maak een dag van te voren de letters en cijfers en laat deze plat drogen. Door de tylose wordt de rolfondant of marsepein hard. Je kunt ze een dag later rechtop op de taart of cupcakes plaatsen.

Marsepein- of fondantdecoraties ook vooraf maken?

Dit kan prima. Bewaar gemaakte decoraties van marsepein of rolfondant (zowel boetseersels als uitgestoken decoraties) afgedekt onder (huishoud)folie. Zo kun je zonder problemen enkele weken vooruit werken.

Dust gold

Hoe krijg je goud of zilver?

Voor goud of zilver heb je goud- of zilverdust nodig. Dust is een ander woord voor poeder. Voor optimaal resultaat wordt aanbevolen om als basis gele (voor goud) of grijze (voor zilver) marsepein of fondant te gebruiken en daarna het poeder op te brengen met een zacht kwastje. Dust kan ook als verf gebruikt worden, meng dan wat poeder met een drupje alcohol, bijv. Rejuvenator Spirit of kleur- en reukloze drank met een hoog alcoholpercentage zoals Wodka/Jenever. Gebruik geen alcohol van de drogist, aangezien die niet geschikt is voor consumptie. Goud of zilver krijg je bijna niet door de poeder erdoor heen te kneden, aangezien de glans dan uit blijft.

 

Website verzorgd door D2P web