Topmenu

Versieren en afwerking

Hoe plak je zelfgemaakte decoraties op de taart of cupcakes?

Bij taarten bedekt met ganache of botercrème kun je de decoraties gewoon er op leggen. Bij taarten van fondant of marsepein kun je de achterkant nat maken met een penseeltje met water. Je kunt ook eetbare lijm gebruiken. Poedersuiker vermengt met wat water is ook een prima plakmiddel. Gesmolten chocolade of pasta kun je ook gebruiken. Laat bij een cakepop, bekleed met chocolade, Candy Melts, de chocolade niet helemaal hard worden, waardoor je de decoraties zo in de chocolade kunt vastplakken. Maak die dus eerst voordat je de cakepops in de chocolade doopt.

Hoe werk je de randen mooi af?

Een mooie taart heeft ook een mooi afgewerkte rand. Onderstaand diverse suggesties om de rand mooi te maken.

Strakke rand

Door de marsepein of rolfondant net iets te lang (1 of 2 mm) af te snijden, kun je dit kleine randje met een deegspatel onder de taart duwen. Hierdoor ontstaat een strakke en net afgewerkte rand.

Werken met randuitstekers (frill cutters)

Voor het gebruiken van een randuitsteker bepaal je eerst hoe lang je rand moet worden, bijvoorbeeld met een touwtje. Rol een reep marsepein of rolfondant uit met de benodigde lengte. Steek met de randuitsteker het gewenste patroon uit over de hele lengte. Rol de rand voorzichtig op. Bevochtig de rand van de taart met wat water (let op, niet teveel en niet boven de rand). Rol nu de rand voorzichtig af, terwijl je hem onderaan tegen de taart drukt.

Balletjesrand

Ook een rand met balletjes staat erg leuk. Steek rondjes uit van dezelfde grootte en draai ze tot balletjes. Of weeg je stukjes marsepein of fondant af zodat je even grote balletjes krijgt. Plak de balletjes met wat water of eetbare lijm tegen de onderkant van de taart. Ook diverse snoepjes kunnen dienen als rand.

Vlechtrand

Rol twee slierten marsepein of fondant die iets langer zijn dan de omtrek van de taart. Rol ze door elkaar heen en drapeer ze langs de rand. Je kunt ook drie slierten vlechten, maar gebruik dan zo dun als mogelijke rollen, anders wordt de rand erg dik. Oefening baart kunst!

Welke kleurstof gebruik je om op je product te schilderen?

Eetbare verf is soms erg handig om kleine details op je taart te schilderen. Hiervoor kun je gewone kleurstoffen gebruiken, aangelengd met een drupje alcohol, zoals bijvoorbeeld Rejuvenator Spirit, alcochol geschikt voor voedsel of Wodka/Jenever, een kleur- en reukloze alcohol. Gebruik geen alcohol van de drogist, aangezien die niet geschikt is voor consumptie.
Daarnaast zijn dusts fijn in gebruik, hier voeg je ook een klein beetje alcohol aan toe. Water is minder geschikt omdat dit er langer over doet om te verdampen. Hierdoor kan de fondant of marsepein iets smelten en ontstaan er eerder strepen. Er zijn ook vloeibare kleurstoffen te koop, hier hoef je verder niets aan toe te voegen om er mee te kunnen schilderen.

Hoe maak je een toef/swirl op een cupcake?

Een toef maak je door met een spuitmondje op de cupcake te spuiten. Deze spuitmondjes zijn in diverse soorten te verkrijgen en passen op zowel de afwasbare spuitzakken als de eenmalige zakken. Je dient hiervoor een coupler ring te kopen. Er zijn diverse soorten toeven / swirls. De ene persoon houdt meer van een zoetige suikerachtige toef en de andere meer van een botercrème achtige toef. Je kunt dus diverse producten gebruiken: botercrème, mascarpone of MonChou met suiker en een smaakje met Smaakstoffen , slagroom met klopfix of opgeklopte ganache. , Crème Fantastique Er zijn diverse smaakstoffen verkrijgbaar, waardoor je het basisproduct van een smaak kunt voorzien.

Waarom dien je rolfondant of marsepein te verstevigen?

Fondant of marsepein kun je met tylose of tragantgom verstevigen om te voorkomen dat het inzakt of vervormt. Maak de vorm een dag van te voren en, indien mogelijk, laat de vorm nog even op zijn kant liggen.

Hoe maak je een stapeltaart.

Als je twee (of meer) taarten op elkaar stapelt, is het belangrijk om deuvels te gebruiken; dit zijn stokjes die je in de onderste taart steekt, waar de volgende op rust. De volgende taart moet dus wel op een taartkartonnetje staan. Je kunt “echte” taartdeuvels gebruiken (zowel van hout of van plastic), maar je kunt ook eetbare stokjes zoals chocosticks of Kitkats gebruiken. Andere alternatieven zijn maïsprikkers of rietjes.
Zorg er in ieder geval wel voor dat datgene dat je gebruikt om te stapelen geschikt is voor contact met voedsel.
Wanneer je twee taarten op elkaar wilt stapelen, voorkom je met deuvels dat de bovenste taart in de andere zakt. Het meest voedselveilig zijn deuvels die je kunt eten, bijv. chocoladesticks. Druk de chocoladestick rechtop in de taart. Kerf met een mes een streepje om de juiste maat aan te geven en haal dan de chocoladestick er weer uit
 1

 

 

 

 

 

 

Maak alle sticks even lang.

2

 

 

 

 

 

 

Druk de sticks nu allemaal, regelmatig verdeeld over het oppervlak van de kleine taart, in de grote, onderste taart.

3

 

 

 

 

 

 

 

Nu kan de kleine taart op de grote staan, zonder dat die inzakt onder het gewicht.

4

Website verzorgd door D2P web