Rolfondant
Rolfondant is een suikerpasta dat voornamelijk gemaakt is van suiker en glucose. Fondant is perfect om je taarten en andere gebakjes te bekleden en te decoreren. Het heeft een gladde, satijnen afwerking en is zeer kneedbaar, waardoor het gemakkelijk kan worden uitgerold en gevormd. Met zijn kneedbare textuur en satijnen glans is fondant ideaal voor bekleden en decoreren. Fondant op taart zorgt voor een gladde en professionele afwerking.
Hoe werk je met fondant?
- Zorg dat je werkoppervlak schoon en droog is. Strooi een beetje poedersuiker of maïzena om plakken te voorkomen.
- Kneed de fondant. Belangrijk bij fondant is het kneden voor elasticiteit. Zorg dat het soepel is, maar niet te zacht of te plakkerig. Kneden tot het glad is voorkomt scheuren bij het uitrollen. Ook na het kleuren of opzij leggen, opnieuw kneden voor gebruik.
- Gebruik een gladde deegroller om de fondant gelijkmatig uit te rollen tot ongeveer 2-3 mm dik. Draai de fondant regelmatig om plakken te voorkomen. Fondant is niet alleen voor bekleden, je kunt er ook mee boetseren!
- Bedek je taart met een dunne laag botercrème, ganache of een andere plakkerige onderlaag zodat de fondant goed hecht. Voor fondantdecoraties kun je eetbare lijm gebruiken.
- Leg de uitgerolde fondant voorzichtig over je taart. Gebruik een fondant smoother of je handen om het glad te strijken en snijd overtollige fondant weg voor een nette afwerking.
- Laat je gedecoreerde taart even staan zodat de fondant kan uitharden. Dit helpt de fondant zijn vorm te behouden en steviger te worden. Hoe lang dit duurt hangt af van de dikte, luchtvochtigheid en temperatuur.
Je kunt je fondanttaart 2-3 dagen van tevoren maken. Bewaar hem in de koelkast in een taartdoos. Als je de taart uit de koelkast haalt, laat hem dan in de doos terwijl hij op kamertemperatuur komt om condensatie op de fondant te verminderen.
Fondant of marsepein?
Het verschil tussen fondant en marsepein zit in de ingrediënten, textuur en smaak:
Fondant is een suikerpasta van suiker, glucosestroop en water. Met zijn gladde, elastische textuur, vergelijkbaar met klei, kun je het gemakkelijk uitrollen en vormen tot prachtige decoraties. De neutrale, zoete smaak maakt fondant perfect om taarten en gebak te bekleden en te decoreren!
Marsepein bestaat voornamelijk uit gemalen amandelen en suiker. Met zijn korrelige textuur en kenmerkende amandelsmaak is het perfect voor traditionele decoraties en lekkernijen!